Den 30 april samlas människor runt sprakande brasor över hela Sverige. Vi sjunger in våren med körsång, håller tal, och njuter av värmen efter en lång vinter. Men varför firar vi egentligen Valborg? Och varifrån kommer namnet?
Valborg – från helgon till helg
Valborgsfirandet har sina rötter i både hednisk tradition och kristen helgonkult. Namnet "Valborg" kommer från det medeltida helgonet Walpurga (på latin Valpurgia, därav det italienska ordet), en engelsk abbedissa som missionerade i Tyskland under 700-talet. Hon helgonförklarades den 1 maj år 870, och hennes minnesdag kom att firas kvällen innan – alltså den 30 april.
Heliga Valborg sades skydda mot sjukdomar, trolldom och onda andar, och just därför tändes eldar till hennes ära – som ett skydd mot det mörka och farliga. Så småningom sammanföll detta med äldre vårfester och eldfiranden i det förkristna Norden.
Elden som symbol
Redan innan kristendomen hade elden en stark symbolik i vårens fester. Man brände bort det gamla, väckte jorden och skrämde bort rovdjur och övernaturliga väsen. Valborgsbrasorna blev med tiden en folklig tradition, som också markerade att boskapen skulle släppas ut och sommaren var på väg.
På 1800-talet tog studenterna fasta på traditionen – sång, fackeltåg och vårtal spreds från universitetens städer och blev till den Valborg vi känner idag.
Valborg ute i världen
Valborgsnatten firas inte bara i Sverige. Även i Finland firar man Vappen, med karnevalsstämning, studentmössor och picknickar. I Estland kallas festen Volbriöö, och där liknar den mer en häxnatt med masker och skratt. I Tyskland lever traditionen kvar som Walpurgisnacht, särskilt i Harzbergen, där häxor sägs samlas på Blåkulla (Brocken). Här har man dans, masker och riter som påminner mer om Halloween än vår.
I dessa länder lever minnet av Valpurgia alltså kvar – fast på olika sätt.
Vill du följa med på en vandring i vårens och folktraditionens tecken? Håll utkik efter mina kommande stadsvandringar kring Valborg, där vi tillsammans upptäcker gamla riter, nya berättelser och hemliga platser i Stockholm. Läs mer på dengronaguiden.se
Den gröna guiden – där historia möter natur och stadens själ får liv.
#Vårikommarskrud #Valborg #Valborgsmässoafton #DenGrönaGuiden #Stadsvandring #Vårtraditioner #Stockholmshistoria #Folktro #Vårensankomst #Valborgsbrasa #Historiailivet #Kulturarv